Viens no pareizas atkritumu šķirošanas pamatnoteikumiem ir pārliecināties, ka iepakojums pirms tā izmešanas atkritumos ir tīrs un sauss, bez ēdiena paliekām. Taču AS “AJ Power Recycling”, biedrības “Zero Waste Latvija” un SIA “ZAAO” kampaņas “Gudri pakot – gudri šķirot” ietvaros veiktajā iedzīvotāju aptaujā atklāts, ka iepakojumu pirms izmešanas pārskalo vien trešdaļa iedzīvotāju, kas ikdienā šķiro atkritumus. Aptaujas veicēji skaidro, kādas ir vieglā iepakojuma šķirošanā biežāk pieļautās kļūdas un kas notiek ar nepareizi šķirotiem atkritumiem.

Visbiežāk cilvēki kļūdās, šķirojot dažādus plastmasas iepakojumus

Lai gan nepārtraukti tiek veiktas iedzīvotāju izglītošanas kampaņas, dalīti vākto atkritumu konteineru sastāvs ne vienmēr ir kvalitatīvs.Aizvadītā gada beigās veikts kampaņas “Gudri šķirot – gudri pakot” kampaņas ietvaros veikts pētījums, kurā analizēti 112,5 kg atkritumu, kas nāca no vieglā iepakojuma konteineriem, bet kurus SIA “ZAAO” reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra “Daibe” darbinieki bija atzinuši par nepiemērotiem nodošanai tālākai pārstrādei. Pētījuma rezultāti liecina, ka 20% no šiem atkritumiem sastāda iepakojums.

Netīrs vieglais iepakojums tiek apglabāts poligonos

Pārstrādei vislabāk piemērots ir izskalots vieglais iepakojums, taču  tikai 34% respondentu šķiroto taru pirms izmešanas pārmazgā. Vēl gandrīz trešdaļa aptaujāto (31%) atzīst, ka iepakojumu pārskalo neregulāri. Tas nozīmē, ka ne visi, kas šķiro atkritumus, to dara efektīvi. Lai noskaidrotu informāciju par atkritumu šķirošanas prasībām, jāvēršas pie sava atkritumu apsaimniekotāja.

Ja vieglā iepakojuma konteineros tiek samests ļoti netīrs, smērējošs iepakojums ar ēdiena atliekām, tas var ietekmēt citu cilvēku rūpīgi šķirotos atkritumus, ko būtu iespējams nodot pārstrādei. Visa konteinera satura šķirošana un vēlāk – pārstrāde var tikt apgrūtināta vai pat nenotikt vispār.

Svarīgākais ir vieglo iepakojumu nedaudz pārskalot

Iepakojums par šķirojamu atkritumu kļūst tikai tad, ja tas ir izskalots, lai tajā nesaglabātos ēdienu un dzērienu paliekas. SIA “ZAAO” gan uzsver, ka iepakojumu nav nepieciešams rūpīgi mazgāt, piemēram, ar trauku mazgājamo līdzekli, jo svarīgākais ir atbrīvoties no ēdiena un dzēriena paliekām iepakojumā, to izkratot un nedaudz izskalojot. Iepakojuma pārskalošanā nevajadzētu lieki tērēt ūdens resursus. Galvenais ir sabalansēt ūdens, elektrības, siltuma un citus resursus pret kāda konkrēta iepakojuma mazgāšanu.

Svarīgi arī atcerēties, ka kečupa, eļļas, krējuma, jogurta, čipsu, saldējumu un citi nešķirojamie plastmasas iepakojumi netiek pārstrādāti, pat ja tie rūpīgi izskaloti, jo šķirošanas procesā nav iespējams pārliecināties par to tīrību. Tāpēc šos iepakojumus, pat ja tie ir tīri, būtu jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā.

Tikai pareizi šķiroti atkritumi veicina aprites ekonomiku

Pareizi šķirots un tīrs vieglais iepakojums bez ēdiena atliekām veicina aprites ekonomiku, kurā produktu, materiālu un resursu vērtība tiek saglabāta pēc iespējas ilgāk. Lai otrreizēji izmantojamie un pārstrādājamie materiāli nekļūtu par atkritumiem un netiktu apglabāti poligonos, iedzīvotājiem ir jāpārskata savi šķirošanas paradumi, lai tie būtu jēgpilni un efektīvi. Tāpat, aicinām domāt arī par to, kā ikdienā patērēt pēc iespējas mazāk iepakojuma. Tas jau pašā pamatā palīdzētu samazināt kopējo atkritumu daudzumu.

Pētījuma ietvaros veiktā aptauja īstenota sadarbībā ar mediju aģentūru Mindshare 2020. gada novembrī. Aptaujā piedalījās 515 respondenti vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas ikdienā daļēji vai pilnībā šķiro atkritumus.

Vieglā iepakojuma konteinerā ievietoto nepārstrādājamo atkritumu analīze, ziņojums 2020. gadā, autori: AS “AJ Power Recycling”, biedrība “Zero Waste Latvija” un SIA “ZAAO”. Ar iepakojuma konteinerā ievietoto nepārstrādājamo atkritumu analīzes ziņojuma pilno versiju ir iespējams iepazīties: https://ej.uz/gudri_pakot_gudri_skirot